Mijn toekomst in Nederland

Aan Zet – Mijn toekomst in Nederland is een gezamenlijk project van KleurRijker, ITTA en Bas Schuiling Consultancy.

Met Aan Zet – Mijn toekomst in Nederland verwerven nieuwkomers praktische kennis, inzichten en handvatten voor hun inburgeringsproces. Activeren staat hierbij centraal. Het materiaal slaat een brug tussen het land van herkomst en Nederland, door deelnemers zich actief te laten oriënteren op leefgebieden en hen te laten reflecteren op hun verwachtingen en ambities.
Per thema doen ze oriëntatieactiviteiten en maken ze een eigen plan voor verdere acties. Aan Zet is qua taal laagdrempelig en leunt op de steuntaal, het kan al voorafgaand aan de PIP worden ingezet, maar ook tijdens de leerroutes.

 

Wat zit erin?
De eerste thema’s hebben betrekking op MAP, vrije tijd, wonen en kennismaken. De vervolgthema’s betreffen naast MAP bijvoorbeeld Gezondheid en opvoeding en Administratie.
Je hoeft niet alle thema’s te benutten: je kunt de basisthema’s gebruiken voor een Startklas, er een compleet MAP-traject mee inrichten, ze integreren in de leerroutes of alleen de thema’s over gezondheid of juist vrije tijd eruit pikken om het lokale aanbod aan te vullen. Om die reden zijn de thema’s ook niet genummerd.

Herkenning helpt de nieuwkomer vooruit
Bij ieder thema hoort een gesprek tussen twee (oud-)inburgeraars in hun moedertaal. Dit zorgt ervoor dat de nieuwkomer zich herkent en het helpt die belangrijke brug tussen zijn land van herkomst en Nederland te slaan. Vanuit die basis gaat hij aan de slag met zijn eigen toekomst in Nederland als het gaat om bijvoorbeeld kennismaken, werk, gezondheid, mobiliteit, vrije tijd.

Fragment uit thema Vrije Tijd – Arabisch

Fragment uit thema Werk – Tigrinya

Nieuwsbrief ontvangen?

Wil je op de hoogte blijven van de ontwikkelingen van Aan Zet – Mijn toekomst in Nederland?

Schrijf je dan hier in voor de Aan Zet-nieuwsbrief.

* verplicht veld

Opzet
Een thema bevat materiaal voor twee of drie bijeenkomsten van drie uur. Een van de bijeenkomsten staat in het teken van een bezoek brengen (aan bijvoorbeeld buurthuis, gezondheidscentrum of werkgever in de omgeving) of bezoek ontvangen in de groep (van bijvoorbeeld mensen met een bepaald beroep).

Mijn Plan
Centraal staat de trap die ook bij ieder thema in Mijn Plan terugkomt. Deze trap laat de nieuwkomer nadenken over het thema: wat zijn doel daarin is, waar hij ‘staat’, hoe zijn netwerk eruit ziet en wat zijn volgende stap is. Bewustwording en inzicht krijgen de nieuwkomers door de activerende opdrachten tijdens de bijeenkomsten en het (gezamenlijk) op pad gaan. Aan het einde van het thema vullen ze Mijn Plan verder in en formuleren ze hun volgende stap in de richting van hun doel.

Aan Zet – Mijn toekomst in Nederland zal bestaan uit drie werkboeken voor de nieuwkomer met elk vijf thema’s. Het eerste boek zal in augustus 2022 verschijnen, het tweede eind 2022 en het derde medio 2023.

Boek 1:

  • Mensen ontmoeten
  • Wonen – hier woon ik
  • Vrije tijd
  • Werk A – kijken naar werk
  • Werk B – wat wil ik doen?

Extra materiaal
Bij het materiaal hoort een e-learningomgeving (elo), in dit geval geen elo met opdrachten. In de elo vindt de nieuwkomer alle video’s en geluidsfragmenten om te bekijken en te beluisteren tijdens de bijeenkomsten maar zeker ook daarna samen met anderen in zijn omgeving. De begeleider vindt in de elo alle media, de uitgebreide begeleidershandleiding en extra materialen zoals werkbladen en knipbladen.

Gratis webinar

In het komende half jaar geven we maandelijks een gratis webinar waarin we het project Aan Zet – Mijn toekomst in Nederland toelichten en laten zien. Daarin nemen we ook de ervaring en tips van gebruikers mee.

Inkijkexemplaar

Vrije tijd

Begeleidershandleiding Vrije tijd