Ook deze week gaat Caroline weer aan de slag met het lesgeven aan NT2-cursisten op afstand. Het contact behouden is op dit moment het belangrijkste doel. Caroline deelt allereerst ervaringen van haarzelf en collega’s. Vervolgens geeft ze drie voorbeelden van werkvormen die direct toepasbaar zijn in What’s App-groepen.

De ervaringen van Caroline en collega’s zijn erg wisselend. Er worden mooie ervaringen opgedaan die tot ontroerende berichten leiden. Het kan echter ook ingewikkeld worden als je geen reactie ontvangt van cursisten in de app-groep. Dit kan opgelost worden door alle cursisten even te bellen en af te spreken hoe laat cursisten online verwacht worden. Verstrek hen vervolgens laagdrempelige opdrachten (zie eerdere vlogs). Het werkt echt! De meeste docenten ervaren dat het maken van contact op vaste tijden hierbij belangrijk is.

TIP 1. Praatplaten

Deze opdracht is zeer geschikt voor alfa-cursisten. Maak hiervoor gebruik van de praatplaten van KleurRijker, te vinden in de ELO van TaalCompleet (of te bestellen in de webshop). Breng de praatplaat in beeld en vraag vervolgens: Wat zie je? De ervaring leert dat cursisten hierop voornamelijk reageren met spraakberichten. Op basis hiervan kun je de woorden nogmaals herhalen en eventueel aanbieden in korte zinnen.

TIP 2. Briefjes schrijven

Dankzij programma’s als e-mail en What’s App wordt er op dit moment veel getypt naar elkaar. Uiteraard is het nog steeds wenselijk om elkaar ook wat te kunnen toesturen in een geschreven handschrift. Hoewel het opsturen wellicht lastig is kun je cursisten wel vragen een kaartje te schrijven en hier een foto van te maken. Als docent kun je beginnen door in het bericht te vragen of cursisten een bericht terug willen schrijven.

TIP 3. Elfje maken

Misschien ken je ze wel, korte gedichtjes van elf woorden genaamd ‘elfjes’. Je kunt cursisten instrueren om ieder een elfje te maken en te delen in de groepsapp. Als docent kun je een voorbeeld geven (bekijk hiervoor de vlog). Caroline gaat deze opdracht in haar volgende les toepassen en deelt haar ervaringen de volgende keer.

Heb jij de tips van Caroline uitgeprobeerd? We zijn benieuwd naar jouw ervaringen. Je kunt ze hieronder delen. Tot snel!