TaalCompleet KNM volledig vernieuwd
In lijn met de update van de eindtermen KNM wordt ook TaalCompleet KNM vernieuwd. In dit blog lichten we toe op welke punten de nieuwe versie van TaalCompleet KNM B1 verschilt van het oude TaalCompleet KNM en hoe het nieuwe boek aansluit bij het nieuwe examen en de vernieuwde eindtermen.
Kennis in plaats van gedrag
Net als de nieuwe eindtermen is TaalCompleet KNM B1 vooral gericht op de noodzakelijke kennis en minder op het gewenste gedrag.
Een aantal voorbeelden: cursisten moeten volgens de oude eindtermen KNM op passende wijze contact kunnen opnemen met buren en bekenden bij belangrijke familiegebeurtenissen, door een kaartje te sturen, te feliciteren of een klein presentje mee te nemen. In de nieuwe eindtermen KNM hoeven ze slechts op de hoogte te zijn van de belangrijkste gebruiken bij familiegebeurtenissen.
Daarnaast leren de cursisten in onze update van TaalCompleet KNM waar je terechtkunt voor hulp in praktische situaties, zoals bij de belastingaangifte. Cursisten moeten namelijk weten dat de aangifte van inkomstenbelasting verplicht is en weten welke hulp hierbij beschikbaar is (kennis). Eerder werd van hen verlangd dat ze zelf aangifte zouden doen (gedrag).
Nederlandse gewoonten in context
Om de focus te verleggen van gedrag naar kennis, hebben we een aantal dingen anders aangepakt dan in het huidige materiaal. Het thema over de Nederlandse gewoonten uit de eindtermen KNM richtte zich het meest op gewenst gedrag. Om meer te richten op noodzakelijke kennis, hebben we dit volledige thema onderverdeeld over de andere thema’s. Door de gewoontes in hun context te plaatsen, laten we zien wat een groot deel van de Nederlanders doet als ze bijvoorbeeld op hun werk zijn of naar de dokter gaan laten we de cursist kennisnemen van typisch Nederlandse dingen, zonder dat ze hierin zelf bepaald gedrag moeten overnemen. Je herkent deze teksten aan het volgende icoon:

Eenvoudiger
Daarnaast hebben we de eindtermen opnieuw naar thema, paragraaf en uiteindelijk tekst ingedeeld. Hierbij hebben we de onderwerpen zoveel mogelijk in context geplaatst. Zo hebben we de zorgtoeslag binnen het thema zorg aangeboden en niet bij de instanties die de toeslag uitgeven. We hebben ten opzichte van het huidige boek minder eindtermen binnen één tekst behandeld. Daardoor wordt het materiaal overzichtelijker en dus eenvoudiger.
Meer oefenen
Ook helpen we de cursisten de inhoud van de teksten beter tot zich te nemen door direct na de tekst simpele vragen te stellen over wat ze gelezen hebben. Hiermee kunnen ze controleren of ze begrepen hebben wat er in de tekst staat. In een later stadium worden moeilijkere vragen aangeboden, die meer lijken op examenvragen. Verder voegen we bij de leesteksten woordenschatoefeningen toe, om de cursisten te laten oefenen met de moeilijke woorden die belangrijk zijn om de tekst te begrijpen en uiteindelijk het examen te kunnen maken.
Examenvoorbereiding
In het nieuwe TaalCompleet KNM krijgt ook examenvoorbereiding een grotere rol. Cursisten kunnen aan het einde van een paragraaf controleren in hoeverre ze de benodigde kennis hebben opgedaan, met behulp van stellingen die beginnen met ‘Ik weet …’ of ‘Ik ken …’. Bij elke paragraaf horen ook verdiepende vragen die in het examen zouden kunnen voorkomen. Ook in deze vragen ligt de focus op kennis en niet op gedrag.
Elk thema wordt afgesloten met een paragraaf waarin studievaardigheden centraal staan. Voorbeelden hiervan zijn huiswerk maken of tips voor het onthouden van de informatie uit de tekst. Aan het eind van deze paragraaf maakt de cursist een thematoets.
Klaar voor het examen
Kortom, het vernieuwde TaalCompleet KNM sluit niet alleen aan op de nieuwe eindtermen KNM, maar door de opzet met een logische indeling naar context, eenvoudigere teksten, meer oefeningen en aandacht voor studievaardigheden, kunnen cursisten uit de B1-route zich nog beter voorbereiden op het examen en zullen ze zich meer thuisvoelen in de Nederlandse maatschappij.
In 2024 hebben we, ook vanwege de nieuwe wet inburgering (Rijksoverheid, 2021), KNM voor de Z-route uitgebracht. Klik hier om meer te lezen over TaalCompleet KNM-Z.
Auteur: Rachel Timmer
Bronnen
Ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (2024, 16 mei). Eindtermen kennis van de Nederlandse maatschappij. Staatscourant, 2024(15802). Geraadpleegd van https://www.officielebekendmakingen.nl/
Rijksoverheid (2021). Wet Inburgering 2021. Geraadpleegd van
https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/inburgeren-in-nederland/nieuwe-wet-inburgering
0 reacties