Leuk dat je kijkt naar deze allerlaatste vlog over TaalCompleet Praat je mee? in het afstandsonderwijs. In deze vlog gaat het over niveauverschillen. Praat je mee? biedt vanaf niveau 0 tot A1 veel verschillende mogelijkheden om te kunnen differentiëren in je groep. Dit zie je onder andere terug in de beeldkaarten, opdrachten en het werkboek.

Verschillende niveaus

Wanneer je kijkt naar de beeldkaarten zie je dat deze allemaal bedrukt zijn met één, twee of drie sterren. Op basis van deze sterren kun je groepjes maken en de cursisten laten oefenen met de woordenschat op het bijbehorende niveau. Ook de filmpjes en bijbehorende opdrachten worden aangeboden op verschillende niveaus.

Aan het begin van iedere paragraaf worden de leerdoelen beschreven aan de hand van het raamwerk NT2. Bij de opdrachten ga je bekijken op welk taalniveau iemand zit en biedt je deze opdrachten vervolgens aan. Het is belangrijk om de leerdoelen in de gaten te houden en te kijken welke passen bij de cursisten in je groep. Ook in het werkboek zie je terug dat er bij elke oefening een aantal sterren beschreven staan. Dit helpt je om een keuze te maken. In de e-learning kun je mensen nog eens extra laten oefenen met de lesstof.

Voortgang

Wanneer Marielle weer naar school gaat zal zij een map gaan aanmaken waarin zij de voortgang van cursisten kan bijhouden. Dit zorgt er ook voor dat zij kan gaan variëren in de oefeningen die zij aanbiedt. Via de docentenhandleiding is het voortgangsformulier te downloaden waarop alle taalhandelingen per thema zijn uitgeschreven. Hierop is ook te lezen voor welke niveaus deze zijn bedoeld. In de map gaat Mariëlle bijhouden wat iedereen kan. In de persoonlijke gesprekjes met cursisten gaat zij dit meenemen.

Trotsmap

Mariëlle gaat ook een trotsmap aanmaken waarin de opdrachten worden bewaard die cursisten hebben uitgevoerd (zoals bijvoorbeeld werken met tijdschriften, afbeeldingen en tekenen). Zo kunnen de cursisten altijd even terugkijken om te zien wat zij gedaan hebben. Dit wordt ook weer gebruikt bij de gesprekjes die Mariëlle met de cursisten heeft.

Hiermee is Mariëlle aan het einde van haar verhaal gekomen. TaalCompleet Praat je mee? geeft Mariëlle een hele mooie leidraad om haar spreeklessen aan alfacursisten vorm te geven. Wil je meer horen en vind je het leuk om samen met andere docenten te oefenen? Schrijf je dan in voor een van onze workshops!

Mariëlle wenst alle NT2-docenten namens KleurRijker veel succes bij het opstarten van de groepen en het gebruik van TaalCompleet Praat je mee?