Het is vrijdagmiddag en de laatste werkdag van deze week. Veel NT2-docenten hebben afgelopen week voor het eerst ervaring opgedaan met online lesgeven. Vandaag bespreekt Caroline nieuwe ervaringen en drie creatieve werkvormen die online inzetbaar zijn.

De reacties op Carolines vlog laten zien dat veel docenten goed in staat zijn snelle leerders op afstand te ondersteunen. Het blijkt lastiger contact te onderhouden met langzame leerders en alfacursisten. Caroline heeft dit zelf ook ervaren. Er komen weinig reacties op de opdrachten die zij had voorbereid voor alfacursisten. Dit kan behoorlijk frustrerend zijn.

Tip: Maak laagdrempelig contact

Begin (op de reguliere lestijd) niet direct met het verstrekken van opdrachten maar maak laagdrempelig contact. Stel bijvoorbeeld vragen zoals: Hoe gaat het? Wat eet je vandaag? Heb je lekker geslapen? Nadat het gesprek op gang is gekomen kun je starten met korte taalopdrachten. Het belangrijkste is dat de drempel om contact te maken laag is.

3 creatieve werkvormen:

Werkvorm 1 Spraakberichten

Deze opdracht is vooral geschikt voor hogeropgeleiden. Vraag je cursisten een spraakbericht in te spreken aan de hand van een opdracht. Je kunt deze vraag ook stellen in een groepsapp en tegelijkertijd mee typen met de zinnen die niet helemaal goed gingen. Dit document kun je vervolgens delen in de groepsapp. Caroline heeft er goede ervaringen mee.

Werkvorm 2 Gebiedende wijs

Deze opdracht is geschikt voor de laag- tot middenopgeleiden. Maak een instructiefilmpje, bijvoorbeeld over het bakken van pannenkoeken. Hierin kun je de gebiedende wijs behandelen: Pak de kom; giet de melk in de kom. Vergeet niet een leuke foto van de pannenkoeken toe te voegen. Vervolgens kun je cursisten vragen ook zo’n instructiefilmpje te maken. Deze oefening hoort bij TaalCompleet 2.9. 

Werkvorm 3 Getallen

Deze oefening is vooral geschikt voor alfacursisten en langzame leerders. Hiervoor kun je taalbeats en liedjes gebruiken uit Praat je mee? Je oefent de getallen van 1 t/m 20. Terwijl je telt ga je lopen en neem je een stap. Vervolgens vraag je je cursisten dit ook te doen. Je kunt het ook vragen hun huisnummers te fotograferen. Spreek het huisnummer vervolgens in en vraag je cursisten dit na te zeggen.

Voor meer tips kun je de andere vlogs van Caroline bekijken op de website van KleurRijker. Tot maandag!