Vandaag deelt Caroline nieuwe, inspirerende werkvormen en ervaringen op basis van lessen die zij gegeven heeft. Een deel van de lessen mogen voorlopig online aangeboden worden. Dit heeft Blik Op Werk gisteren bekendgemaakt (www.blikopwerk.nl). KleurRijker bekijkt op dit moment hoe wij NT2-docenten verder kunnen ondersteunen. Deze week blijven wij in ieder geval nog vlogs delen waarin we je voorzien van tips. 

Caroline merkt dat het afstandsonderwijs ten behoeve van haar staatsexamengroep goed verloopt. Bij de groep (langzame) inburgeraars zijn er echter verschillende cursisten die afhaken. Het blijft lastig iedereen te bereiken. Wat zijn jullie ervaringen?

Gisteren heeft Caroline in haar staatsexamengroep gewerkt met elfjes (zie ‘Cursisten activeren’). De elfjes geven ons inspiratie en moed om verder te gaan en worden daarom hier gedeeld:

 

Vandaag Daadkracht
Het studeren Door Corona
Via de app Voor alle kwetsbaren
Concentreren ons heel goed Handen vast, troost geven
Knap Saamhorigheid

 

Lesidee 1. Taalbeats

Dit lesidee is geschikt voor alfa-cursisten. Maak hierbij gebruik van de taalbeats uit de ELO van Praat je mee? Dit is een manier om bijvoorbeeld in gesprek te gaan over het onderwerp corona. Het blijkt dat nog niet alle cursisten goed op de hoogte zijn van de eigenschappen en risico’s van het virus. Speel de taalbeat af (in dit voorbeeld 4.1**) Vervolgens kun je een gesprekje opstarten over de nieuwe regels.

Lesidee 2. Kahoot

Er wordt in reguliere lessen al veel gebruik gemaakt van de Kahoot-app. Hiermee kun je een quiz aanbieden aan cursisten. Dit kun je uiteraard ontzettend goed op afstand inzetten in jouw inburgeringsgroep. Maak vooral gebruik van quizjes die eerder zijn klaargezet door collega’s door te zoeken op ‘TaalCompleet’.

Lesidee 3. Mentimeter

Deze app kun je gebruiken om bijvoorbeeld een woordweb aan te maken. Waar denk jij aan bij thema’s als bijvoorbeeld lente of gezondheid? Het resultaat is dat je gezamenlijk een woordweb hebt gecreëerd. Deze app is uitstekend bruikbaar voor inburgerings- en staatsexamencursisten.

We zijn benieuwd wat jouw ervaringen zijn met bovenstaande werkvormen! Deel je reactie gerust hieronder.