Inmiddels zijn we alweer twee weken bezig met online lesgeven of onderhouden we digitaal contact met onze NT2-cursisten. In deze vlog deelt Caroline haar eerste ervaringen met Zoom. Ook ontvang je weer drie creatieve werkvormen die je online kunt inzetten.

Caroline heeft inmiddels een paar lessen aangeboden via het programma Zoom. Het is prettig met Zoom te werken in een groep staatsexamen-cursisten. Het grote voordeel is dat je cursisten ook even in kleine groepjes kunt laten werken. Als docent kun je even “langskomen” bij de verschillende groepjes zoals je in een reguliere les ook doet. Hiermee kun je de interactie tussen cursisten goed stimuleren. Uiteraard zijn er vergelijkbare platform die je ook kunt uitproberen.

Total physical response (TPR)

Dit is een opdracht voor alfa-cursisten. Vraag hen hiervoor pen en papier bij de hand te houden. Je biedt vervolgens korte opdrachtjes aan zoals: teken de (gele) zon, teken de regen. De cursist voert de opdracht vervolgens uit. Vraag de cursist om een foto te maken van hun tekening.

Kaart versturen

Deze opdracht is vooral geschikt voor docenten die werken met de doelgroep inburgeraars. Gebruik hiervoor opdracht 2.12 van TaalCompleet. Je gaat samen met je cursisten kaartjes schrijven, bijvoorbeeld aan je buren of aan een verzorgingstehuis. Dit is een mooie manier om contact met anderen te hebben. Als cursisten geen kaarten in huis hebben dan kun je natuurlijk gewoon een briefje opstellen of bekijken of ze iets kunnen tekenen.

Taalraps

Caroline heeft deze opdracht gedaan in haar staatsexamengroep, maar hij is ook geschikt voor inburgeraars die bezig zijn met onregelmatige werkwoorden. Bij het oefenen van onregelmatige werkwoorden kun je gebruik maken van een taalrap. Voorbeelden hiervan zijn: lopen – liep – ik heb gelopen – slapen – sliep – ik heb geslapen. Het is leuk om dit in Zoom te doen waarbij alle cursisten het tegelijk doen. Dit werkt ook goed met behulp van What’s App. Je zegt bijvoorbeeld ‘lopen’ en vraag alle cursisten het spraakbericht op te nemen. Vervolgens herhaal je de rap zodat cursisten zichzelf kunnen corrigeren.

Volgende week

Volgende week heeft Caroline nog twee vlogs voor jullie in petto. Uiteraard blijven we je graag ondersteunen de komende periode.

Mocht je dit uitgeprobeerd hebben dan horen we graag hoe het is gegaan. Deel je ervaringen hieronder om elkaar te helpen en inspireren. Tot morgen!